Akciový vítěz 2022 v oblasti trhů : Turecko .

28. 11. 2022

Turecko máme v hledáčku a současně akciových portfoliích našich klientů již několik let.
Od ledna 2022 do doby psaní tohoto článku 28.11. 2022 si fond HSBC Turkey equity ( EUR), přes který do tohoto trhu investujeme připsal 110%.  V roce, kdy téměř všechna finanční aktiva napříč světem či třídami končila pod vodou jde jistě o zajímavý jev.
 

                                                                                                                                    zdroj. www. Conseq.cz  graf fondu


 

 


Můžeme se plácat po ramenou a vykřikovat do světa slova o tom jak my jsme … a ti druzí.
Ale to podle mne není důležité. Když nyní zpětně hodnotím vývoj této investice, důvody zařazení do portfolií, dobu zařazení, vývoj této pozice a další skutečnosti vedoucí až k letošnímu „slíznutí  smetany“ , tak bych řekl, poučení se z celé této cesty, dává mnohem větší smysl. Na základě analýzy (správné) je možné jakékoli kroky v případě pozitivním duplikovat v případě negativním se jim vyhnout.

Jsme  hodnotoví investoři, zpravidla nespekulujeme s cílem rychle levně koupit, rychle draze prodat. Hledáme portfolio manažery fondů, kteří zařazují do svých portfolií společnosti, od kterých očekávají budoucí růst na základě ideálně kombinace skvělého produktu, trendu, profesionálního vedení. Současně se snažíme nakupovat v době kdy je příznivá cena.

Jak se do této definice hodí Turecko? 
Drželi jsme se pravidla. Příznivá cena. 
Turecko, politická situace v zemi. Nemůže, zde být “ pouze” příznivá cena. Musí zde být extra sleva.

Na tento trh jsme s klienty vstupovali cca v období června 2018.
V době kdy dlouhodobě oslabovala měna a dle našeho názoru již byla hodně oslabená. 

 

1. Cena trhu byla dostatečně atraktivní. 
- hodnota P/E  ( poměr mezi cenou akcie a ziskem společnosti) se pohybovala kolem čísla 4. Zatím co  například Afrika se obchodovala na úrovni 12,  východní Evropa 25 ( Conseq akciový) atd.
- turecké banky se obchodovaly za dvojnásobek ročního zisku.
- dividendový výnos portfolia byl také poměrně zajímavý.  
- firmy v tomto regionu jsou dlouhodobě hodnoceny jako profesionálně řízené.
- Na druhou stranu tu byla velká politická nejistota a ohromná inflace.

Hledali jsme fond, který by se zaměřoval na společnosti, které spíše inkasují v EUR nebo USD, platí v tureckých lirách a současně nemusí v této době tolik investovat do provozních nákladů, protože např. výrobní zařízení jsou vybudované.  
Současně jako další zajímavý segment nám přišly např.  aerolinky, které vozí turisty do v současnosti díky padající měně atraktivní destinace, ale dostávají zaplaceno v EUR nebo USD. 
Prémie za riziko se nám v roce 2018 prostě zdála atraktivní.

2. Přesto, že se nám prémie zdála atraktivní, neinvestovali jsme s žádným klientem více než 5% jeho portfolia.

3. Z našeho pohledu se nejedná o strategickou investici. Proto jsme investovali pouze jednorázově. Netvořili jsme žádnou pozvolnou pozici formou pravidelných investic, ale vstup na trh jsme tvořili zpravidla třemi jednorázovými nákupy, při propadu trhu (tak jako vždy). 

4. Poměrně dlouhá cesta, která vedla převážně dolů.
Přesto, že to nyní vypadá jako dobře vyhodnocená příležitost. 4 roky této investice jsme byli převážně v minusu. Na počátku jsme při propadech přikupovali, následně už jen sledovali trh. Na základě zkušeností a neustálého porovnávání příležitostí, byste měli vědět proč tuto položku v portfoliu držíte a udržet směr. Prostě věřit tomu co děláte.

 

                                                                                                                                                zdroj: www.conseq.cz graf fondu

5. Následný prodej.

V listopadu 2022 jsme si vyhodnotili, že cena portfolia se dostává na ceny jiných rozvíjejících se trhů. Nechceme spekulovat na to, zda trh bude dále růst v důsledku v tuto chvíli už pro nás nepodstatných faktorů.  Oproti jiným trhům ( některé od nás nejsou vůbec daleko) zde již nevidíme onu prémii za vynakládané riziko. Z trhu v tuto chvíli odcházíme. 

A takhle tedy z pohledu grafu vypadá celá cesta trvající 4,5 roku. 
Z teoretického pohledu se jedná o naprosto fantastickou cestu plnou dostatečně velkých propadů, na kterých se dá  velmi zajímavě profitovat. Ale potom přijde ta realita, emoce, zkušenosti nezkušenosti a v průběhu této relativně dlouhé doby napadají investora ( tak jako v životě), různé nápady zda odejít nebo pokračovat.  


PS: 
další poučení si lze vzít také z jednoho celkem  netradičního důvodu růstu trhu .
Vlivem naprosto zásadního znehodnocení turecké měny vlivem inflace a tím zápornými úrokovými sazbami, byli turečtí investoři nuceni vstoupit na trh, aby ochránili své úspory. 
V tuto chvíli to hodnotíme jako netradiční důvod růstu trhu. V tuto chvíli. 

 

 

 

Pro bohatší život

Investujte svůj e-mail a získejte užitečné tipy ze světa financí

Váš e-mail je u mě v bezpečí. Více o ochraně osobních údajů >