Jak by tady bylo krásně, kdyby tu nebyly ty zatracený vosy !!

11. 07. 2016

Není to tak dávno co jsme kupovali cheesburger u McDonald za 20 Kč. Nyní stojí 25 Kč a je velmi pravděpodobné , že za nějakou dobu budou stát 30 Kč. Před pěti lety bych za 1000 Kč mohl pozvat na hamburger 50 kamarádů , dnes už jen 40 a za pět let pravděpodobně 35. Ach jo.

Co si omě řeknou ti, které nepozvu ):

Na vině je inflace , která např. od roku 2003 ubrala našim penězům 26 % .

Což znamená, že jestliže jsme si v roce 2003 Kč uložili na běžný účet svých těžce vydělaných 100 000 Kč, vybereme dnes z běžného účtu také 100 000 Kč. Nicméně budeme-li žít například v nájmu a naše nájemní smlouva bude mít inflační doložku ( což většinou ty smlouvy mívají) a tyto peníze bychom chtěli použít na jeho zaplacení tak před 12 lety by nám to stačilo na 10 měsíců a nyní už jen na 7.

Není asi úplně smysluplné vynakládat energii na vydělávání peněz a potom sledovat jak mi peníze ubývají, aniž bych si je užil. Rozhodneme-li se nespotřebovat své peníze ihned je pravděpodobně naším cílem díky odložené spotřebě v tuto chvíli, získat možnost spotřebovat v budoucnu více, nebo alespoň uchovat jejich hodnotu.

Jak je vidět, běžný  ani spořící účet není nejsou pro tento účel vhodné nástroje.  Podle mých zkušeností však právě zde má většina lidí uloženu „železnou rezervu“ na horší časy,  . Za 12 let ve výše uvedeném příkladu ztratili peníze hodnotu pěti nájmů a to je skoro půl roku bydlení zadarmo. Není to škoda?

Pro bohatší život

Investujte svůj e-mail a získejte užitečné tipy ze světa financí

Váš e-mail je u mě v bezpečí. Více o ochraně osobních údajů >