Jak ušetřit když jste mladí?

23. 09. 2017

Včera jsem „nechtěně“ v metru vyslechl pyšnou maminku, jak se chlubí své kamarádce.“ Náš Libor teď dodělal tu vysokou. Mají se s Luckou rádi a tak jsme jim půjčili na byt  na Lužinách. Když už, tak ať tam můžou bydlet natrvalo. Koupili si moc krásný 4+1, ale řeknu ti ty ceny dneska „ . „Budou splácet do konce života, no snad mu za čas přidaj. Teď si teda moc vyskakovat nebudou moct , končí jim studentský léta“ .

Co asi teď poradila maminka Liborovi, jak ušetřit nějaké peníze, aby si občas mohli „povyskočit“?

„Nekupuj si kafe v automatu, obědy si dělejte doma a noste si je do práce.  Na víkendy přijedte na oběd k nám“.  Prostě utrhni si ty drobné radosti života, dávej si ty peníze stranou a za 250 let …. .

Nevím jak vy, ale to na co já moc rád vzpomínám, je na svůj studentský život a život čerstvě po 18tých narozeninách. Byly to moc krásné roky mého života. Vydělával jsem si na něj na brigádách, po škole. Prodával jsem zeleninu a kytky na Havelském náměstí v Praze. Nevadilo mi obývat jeden pokoj ve tři plus jedna . V těch ostatních bydleli další dva kámoši ( a občas i kámošky, nebo i nekámošky).  Naopak, byly to skvělé roky.

Nepřišlo nám divné jezdit „sockou“  a čekat na tramvaj dvacet minut, protože v půl dvanácté v noci to takhle prostě jezdilo.  Taxika jsme vůbec neřešili.  Opravdu jsme nebyli  každý večer v osm v posteli. Neměli jsme hlad a nebylo to o večeřích v drahých restauracích.

Myslím si, že jsem si tyhle roky roky opravdu užil a když spočítám sumu výdajů  a přepočítám to na dnešní peníze, dostanu se třeba na 12 000 Kč včetně nájmu 6000 Kč  jednoho pokoje našeho úžasného  mládeneckého bytu a celodenního stravování mimo školu  .

Co bychom my starší za to dali, prodloužit si znovu tyhle krásné roky.

A najednou jsme dospělí a místo jednoho pokoje kupujeme 4+1. Místo cesty s partou na Mácháč, řešíme koupi mrazáku. Potřebujeme lepší auto, přestože před třema měsíci  nám nic nechybělo v tom po tátovi.

Má rada oproti mamince je . Zůstaňte ještě pár let mentálně studenty. Pokud vás tenhle život baví, žijte ho dál a za to co jste žili před tím. Doteď jste byli zvyklí žít se vším všudy za „něco“.  Proč byste o měsíc později neuměli žít třeba za to samé plus 10-20% ?  Zbytek si pošlete trvalým příkazem  třeba jen na spořící účet, od kterého zapomenete heslo . A za dva roky uvidíte ohromný rozdíl.

Občas potkávám takovéhle holky a kluky ve třiceti a řešíme spolu hypotéky a další věci.  Rozhodně si myslím, že tihle mladí měli doposud a budou mít i potom  mnohem bohatší život než Libor.

Přečtěte si také

27. 07. 2020
V poslední době narůstá počet individuálních investorů, kteří se zajímají o tzv.udržitelné investování, ekvivalentem názvu je také společensky odpovědné investování (ESG).

Číst celé >

02. 11. 2016

Většina z nás si občas kupuje auto. Průměrně si prý kupujeme auto jednou za sedm let. Pojdme si ukázat modelový příklad. Pro ty co mají rádi čísla a věřím, že bude zajímavý nejen pro ně.

Číst celé >

28. 10. 2016

... Nějak jsem si nevšiml, že tím, že je květina větší, tak té vody v nádobce ubývá a přesto, že ji zalévám pořád stejně, tak vody je pořád míň. Poté jsem odjel na dovolenou.

Číst celé >

Pro bohatší život

Investujte svůj e-mail a získejte užitečné tipy ze světa financí

Váš e-mail je u mě v bezpečí. Více o ochraně osobních údajů >