Udržitelné investování - trend , nebo módní vlna?

27. 07. 2020

V poslední době narůstá počet individuálních investorů, kteří se zajímají o tzv.udržitelné investování, případně společensky odpovědné investování (ESG).

Co je udržitelné investování?

Udržitelné investování lze vysvětlit tak, že vás jako investora nezajímá pouze ekonomická výkonnost vašeho portfolia, ale zajímá vás také to, kam vaše finance směřují, ve smyslu, aby vaše peníze současně s ekonomickým přínosem pro vás, směřovaly do společností, které  ve svém byznys plánu zohledňují hodnoty a postoje, které jsou pro vás důležité.


 Používaná metrika měření v oblasti udržitelného investování.


Ekologická, sociální a správní kritéria pomáhají investorům v orientaci, jak jednotlivé společnosti, které zapracovávají požadované hodnoty do svých byznys plánů v porovnání s konkurencí a usnadnit jim tak rozhodovací proces při tvorbě portfolií. 


Zájem o udržitelné investování prokazatelně roste a skupina tímto směrem jdoucích investorů není zanedbatelná.

Kdo investuje udržitelně?

 

  • v roce 2019 směřovalo 38% investic do firem a oblastí, které se dle hodnotících kritérií řadí do  kategorie společensky zodpovědného investování.
  • 56% investorů je ve věku 18 – 34 let
  • 54% investorů disponuje kapitálem větším než 50 milionů dolarů tzn. že tento směr je atraktivní pro bohaté investory.
  • podle zprávy globální aliance pro udržitelné investice (Global Sustainable Investment Aliance), bylo jen v roce 2018 založeno 290 fondů a ETF tohoto zaměření.
  • Celkově je dle této zprávy pod správou podobných fondů přes 30 bilionů dolarů.

     

Přečtěte si také

08. 09. 2020
 Je prostě rozdíl jestli jedna společnost má propracovanou strategii v postoji udržitelnosti a druhá společnost tuto otázku řeší koupí nové boudy se zelenou střechou pro hlídacího psa ostrahy.

Číst celé >

27. 07. 2020
Jako osudová se v mnoha případech hodnocení úspěchu či neúspěchu jeví fáze sestupu.

Číst celé >

10. 03. 2020
Na základě rozhodnutí vlády České republiky jsou s platností od 10. 3. 2020 18:00 hodiny až do odvolání zakázána všechna divadelní ... CO BUDE DÁL?

Číst celé >

Pro bohatší život

Investujte svůj e-mail a získejte užitečné tipy ze světa financí

Váš e-mail je u mě v bezpečí. Více o ochraně osobních údajů >